Zo kies je een comfortabele en veilige rollator

Rollator

Dankzij de vergrijzing wordt ook ons mobiliteitsprobleem groter. We willen toch allemaal zo lang mogelijk zelfstandig thuis en in onze vertrouwen omgeving blijven wonen? Ben je onzeker in het verkeer en heb je nood aan extra steun tijdens je verplaatsingen? Dan kan een rollator zeker helpen. Maar op wat moet je best letten voor de aankoop van de meest geschikte rollator?

Een comfortabele rollator heeft handvaten en een zitje op de juiste hoogte

Een rollator verbetert je mobiliteit. Voor maximaal gebruikscomfort neem je best dezelfde houding aan als zonder je rollator. Die gebogen rug is het gevolg van te laag geplaatste handvaten. De juiste hoogte komt overeen met de hoogte van je polsen. Zo voorkom je rugpijn en voel je ook geen pijn meer in je polsen. Let even goed op de hoogte van het zitje wanneer je rollator daarmee is uitgerust.

Verschil tussen rollators voor buiten en voor binnen

Velen gebruiken hun rollator zowel voor buiten als voor binnen. Toch zijn er ook aangepaste rollators voor zowel binnen als buitengebruik. Een kleinere rollator voor binnen is handiger en praktischer. Een grotere en wat zwaardere rollator voor buiten is dan weer veiliger. Binnenrollators zijn vaker uitgerust met kleinere wielen dan buitenrollators. Grotere wielen voor buiten vergroten de stabiliteit en de veiligheid van je rollator. De meeste rollators zijn uitgerust met kunststof of rubberen banden met een diverse hardheid. Die bepaalt in namelijk het gebruik van je rollator. Voor buiten kies je bij voorkeur luchtbanden.

Remmen met de hand of hydraulisch?

De kwaliteit van de remmen bepalen zeker je veiligheid in het verkeer. Sommige remmen bedien je met de hand, anderen met een kabel of zelfs hydraulisch. Je keuze is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Lichtgewicht rollators zijn beweeglijker

Dankzij het gebruik van andere materialen werden rollators opvallend lichter. Dat maakt hen beweeglijker waardoor je ze makkelijker kunt besturen. Overweeg ook de aankoop van een vouwbare rollator. Dat is handiger bij grotere afstanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *