Op wat moet je zeker letten bij het vervangen van platte daken en pannendaken

Pannendak vervangen

Is je plat dak of je pannendak aan vervanging toe? Wacht daar dan zeker niet te mee om grotere schade en extra kosten te voorkomen.   Wat zijn de mogelijkheden voor het vervangen van platte daken en waar moet je zeker op letten om de duurzaamheid ervan te vergroten en de levensduur te verlengen?

Hoe weet ik of mijn dak aan vervanging toe is?

Scheurtjes in de dakbedekking kunnen makkelijk herstelt worden. Heeft je dakbedekking zijn beste tijd achter de rug? Dan is het vervangen van je plat dak een goed idee. Dat bespaart je dure herstellingen en uiteindelijk moet je je dak toch laten vernieuwen.  Of je dakconstructie dringend aan vernieuwing toe laat je best controleren door een professionele dakwerker.

Platte daken vervangen

Je plat dak vervangen is dus vaak niet nodig. Voor men met het plaatsen van de nieuwe bedekking begint, moet de bestaande wel grondig gereinigd worden. Je hebt de keuze tussen twee soorten dakbedekking, namelijk:

  • Bitumen of roofing: verkrijgbaar in twee soorten, namelijk APP- bitumen met van beschermlaag tegen de schadelijke uv- stralen van de zon en SBS- bitumen. Door hun grote flexibiliteit laat het zich makkelijker bewerken en hecht zich beter. Heeft geen beschermlaag en worden aangebracht met een brander of worden gelijmd.
  • EPDM: duurder dan bitumen maar met meer voordelen. Wordt vaak op maat gemaakt en naadloos geplaatst. Dat verkleint het risico op vervelende lekken. EPDM is soepel en elastisch en daardoor minder onderhevig aan scheuren. Het is ook uv-bestendig en onderhoudsvriendelijk.

Pannendaken vervangen

Zijn vooral geschikt voor hellende daken. Je pannendak vervangen doe je met betonpannen of met keramische dakpannen uit klei.

  • Betonpannen: goedkoopst met een gemiddelde levensduur van 40 jaar. Door hun grotere poreusheid verouderen ze sneller. Verkrijgbaar in een vlakke of golvende vorm. Ze worden vaak in hun kern gekleurd en afgewerkt met een coating uit acrylaat. Dat beschermt tegen  alg- en mosvorming.
  • Keramische- of kleidakpannen: hebben een gemiddelde levensduur van 50 jaar. Geven een natuurlijke en oorspronkelijke uitstraling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *